Three bedroom apartment, Residence Kaskady, Bratislava, Slovakia

more info

The four room apartment received a ground plan makeover with added night time zone for parents and glass partitions bringing direct daylight into all rooms. Though clear and transparent interior resembles a catalogue design it is functional and practical.

The four room apartment received a ground plan makeover with added night time zone for parents and glass partitions bringing direct daylight into all rooms. Though clear and transparent interior resembles a catalogue design it is functional and practical. Wood with black components in white rooms is timeless and it will remain nice even after years. In the apartment we dealt with everything but bedroom furniture.

Kitchen island with sitting area

To make the most of elongated layout the whitewood kitchen set was divided into two parts. Close to the wall there are the sink and the storage area, in the middle there is the island with a hob and a counter for a quick breakfast. In the kitchen we designed a time-tested combination of wood on the door and white colour on the board and on the screen.

See also other all Kitchens

Dining part of the daytime zone

We reduced the original daytime zone ground plan by parents’ night time zone behind the kitchen wall. The functional parts are arranged in accordance with their daylight demands. The kitchen with the dining table for 6 persons is in the brightest part. Farther from the window there is the seating group. From the dining hall the terrace can be accessed.

Minimalist living room

The living area seems minimalist as it contains only a seating group, a coffee table, a TV with a subwoofer and a hi-fi box. Other storage spaces including a bookcase were designed as part of a wooden cube in the hall delineating optically the daytime area and opening it towards the hall. It also helps to maintain the area clean during the daytime routines.

See also other all Livingrooms

Main hall with daylight

The original ground plan contained a hall and a night corridor without daylight. We connected them and created a hall with a central wooden cube with storage space. By bigger opening into the living room and by glass partitions into the bathroom and the study we let daylight into originally dark space.

See also other all Entrance halls

Study with a bookcase in the hall

The study is located opposite the bookcase behind the glass wall bringing more light into the room. Optical connection with the entrance provides the room with good view of any activity in the apartment. When using the study as a guest bedroom the wall can be hidden by a curtain. Close to the study the wooden cube with storage space is interrupted by the bookcase glass door.

Double-faced storing system

The wooden box in the middle of the hall separates the night time and the daytime zones and serves as a main storage space of the apartment. In the entrance area it serves as a wardrobe, in the living room as a pantry and bookcase. Close to the bathroom it contains the washing machine and laundry baskets, close to the study it is a bookcase. The wooden wardrobe has a veneered sliding door with milled handgrips and its surface looks seamless and compact.

Children bathroom with a glass wall

The children bathroom with a glass wall contains a bath, a double basin and a toilet. The layout of the bathroom was divided by a low masonry, obstructing direct view of the toilet and serving as a base for the basin and the mirror locker. From the bathroom side the glass wall can be hidden by a curtain.

See our blog: Glass in the interior

See also other all Bathrooms

Opening from the children bathroom

Glass walls instead of masonry are rare solution giving the apartment unique character and experience of mingling interior spaces. Optically, the bathroom opens up into the night time area of the hall and the space seems airy and barrier-free. A typical model apartment, however, fully functional for everyday use.

Parents’ zone with hotel character

The parents’ night zone seems clear and soft – as in a hotel. It consists of the entrance area with wardrobes, the bathroom with a shower bath and the bedroom with a bed. The glass bathroom unit makes the space optically compact and bigger. If necessary both spaces can be divided by a curtain. The furniture of the bedroom and the entrance space was brought in by investors.

Photographs: Peter Čintalan