Low-energy apartment houses, Wolfsthal, Austria

more info

A set of apartment houses with low area apartments was designed compactly and easily, so they can be realized for a reasonable cost. Affordable homes meet high criterias for aesthetics and low-power consumption.

A set of apartment houses with low area apartments was designed compactly and easily, so they can be realized for a reasonable cost. Affordable homes meet high criterias for aesthetics and low-power consumption.

Visualization of apartment houses near to train station

On the right side of the road there are houses A1 to A4, which separate the complex from the railroad. Each house has four south orientated apartments. On the first floor are two-bedroom apartments with gardens, upstairs there are three-bedroom apartments with loggias. Apartments on each floor accessible from exterior stairway, which is designed as a separate structure.

Visualization of apartment houses with gardens

Each of apartment houses B4 to B6 (the left side of the road) contains four residential units. On the first floor there are two apartments, two-bedroom and three-bedroom, with large gardens and covered terraces. There is a private storage space accesible for residents from the first floor from the side of the road. Upstairs there are two three-bedroom apartments with loggias. Parking lots are included to the apartments.

Visualization of private garden inside of the set of apartments

We used inner block of the set of apartments between houses B4 to B6 for private gardens. Private gardens are opened on one side of the street so that people there do not feel isolated and lonely. If they want privacy, there are private gardens with terraces hidden from people walking around by the houses.

Visualization of playground

There is a playground between houses B1 and B2 for the residents. The playground consists of three functional parts - the first part is designed with benches for parents, the second part contains sandbox, the third part are slides for children. We placed the playground so that the houses prevent spread of noise to the rest of the settlement.

Visualization of urban design

We proposed urban design of the settlement regarding privacy of individual apartments and airiness and openness of the built - up area. Spaces between the buildings - inner block is closed from the two longer sides. They are opened on the shorter sides providing the residents with a partial contact with the rush on the streets, what we consider to be a positive solution.

Visualization of northern bird´s-eye view perspective from the railroads

When viewed from the railroads you see the intent of the urban planning, which was to design the houses so that they protect the inner block from the noise coming from the railroads. The apartment houses near the railroads have living rooms oriented to the south side, the north side facing the railroads is closed making it impossible for the noise to penetrate inside of the houses.